Kesten - žir bogova

15.03.2024.

Kesten, kostanj, koštanj (lat. Castanea sativa) je jedan od glavnih mirisa jeseni. Po istorijskim izvorima potiče iz Male Azije, a vjeruje se da je u Evropu došlo preko Grčke. 


Kesten je listopadno, dugovječno drvo. Najstarije drvo kestena nalazi se u gradiću Sant Alfio, u Siciliji, i nosi ime ,,Kesten od sto konja“ (castagno dei cento cavalli). Vjeruje se da je ovo drvo staro između dvije i četiri hiljade godina. Po legendi, od oluje je uspjelo da zaštiti kraljicu Đovanu od Aragona sa sto vojnika.


Kesten može da naraste i do dvadeset pet metara u visinu. Mjestimično gradi i šume, od kojih su kod nas najpoznatije one u dnu planine Rumije, kod mjesta koje se zove upravo Koštanjica. U njemu se godišnje održava Kestenijada, manifestacija tokom koje lokalno stanovništvo izlaže razne kreacije od kestena, kako ukrasne, tako i jestive.


U Herceg Novom, u zaštićenom području Savinske Dubrave, postoji sada vrlo prorijeđena ali ipak karakteristična šuma kestenja. Kesten ovdje dijeli prostor najviše sa velikom paprati i velikim vrijesom.


Smatra se da jedno drvo kestena može godišnje dati i preko dvjesto kilograma plodova. Kestenov med, karakteristične tamnosmeđe boje, je takođe izuzetno zdrav. Godišnje se može dobiti do sto pedeset kilograma ovog meda na hektar. Sam kestenov plod ima visoku nutritivnu vrijednost, zbog čega je u prošlosti u teškim uslovima često zamjenjivao hleb i krompir. Može se samljeti u brašno i koristiti za tijesto, ili se jesti sam, kao grickalica. Osim toga mnogi ga koriste kao dodatak raznim poslasticama, a postoje i tehnike za dobijanje kestenovog soka i piva. Kesten jača imuni sistem i ublažava probleme s varenjem.


Zahvaljujući njegovim zdravstvenim svojstvima, kesten se često naziva i žir bogova.


Od ostalih orašastih plodova kesten razdvaja to što sadrži veliku količinu vitamina C, a malu količinu masti. Bogat je i kalijumom, pa je zbog toga posebno pogodan za probleme s bubrezima. Čaj od kestena je dobar za disajne puteve, pomaže i sa astmom. Kestenov med je posebno ljekovit, pomaže kod gartritisa i oboljenja jetre.


Pečeni kesten se prodaje na ulici u zimskim mjesecima već od šesnaestog vijeka.


Dunja Vučurović


Projekat Palma Nostra: škola primijenjene botanike realizuje NVO Novi Val, a finansiran je sredstvima iz budžeta Opštine Herceg Novi opredjeljenih za podršku projektima nevladinih organanizacija u 2023. godini.

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji