Tamaris

15.11.2022.

Iako je u lokalnom kontekstu, prva asocijacija na pomen tamarisa porušeni istoimeni hotel u Igalu, ipak, radi se o interesantnoj biljnoj vrsti koja ukrašava naše priobalje.


Tamaris (Tamarix L.) je ukrasna biljka ili grm iz porodice Tamaricaceae. Smatra se da latinski naziv potiče od latinske riječi za špansku rijeku Tambre koja protiče kroz Galiciju. Rod čini oko 50 listopadnih i zimzelenih vrsta. Prirodno se može naći na suvim i slanim područjima u Evropi, zapadnoj Aziji i Africi. U zavisnosti od vrste, može porasti od pet pa sve do osamnaest metara visine. Ova biljka voli slana zemljišta i zato se često može naći pokraj mora. 


Tamaris krase prozračne i razgranate krošnje sačinjene od vitkih savitljivih grana, sićušni listovi koji otpadaju preko zime i cvjetovi koji rastu zgusnuto grupisani. Cvjetovi se javljaju u proljeće i mogu biti roze ili bijele boje. U cvjetovima se nalazi sitno sjeme koje se relativno lako širi vjetrom po kopnu i vodi. Zbog izrazito jakog korijena, tamaris je dobro saditi na erozivnim terenima. 


Iako se gaji prije svega kao ukrasna biljka i pojedine vrste je moguće uzgajati kao bonsai, bitno je spomenuti da je tamaris i medonosna biljka koja često privlače pčele iako sam med nije najkvalitetniji. Pored spomenutog, tamaris posjeduje i ljekovita svojstva. Određeni djelovi biljke ili njihovi ekstrakti pomažu pri stomačnim problemima kao i kod problema sa jetrom, pri liječenju manjih rana, reumatizma, i sl. U svakom slučaju, potrebno je obratiti pažnju pri korišćenju tamarisa jer može da izazove alergije. 


Pored ugodnog hlada koji stvara pokraj mora, od grane tamarisa su se nekada pravile metle, a od drveta ukrasni predmeti. 


Naslovna fotografija: Unsplash/Ecogreenlove

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji