Predali smo petciju!

20.12.2022.

U četvrtak, 15. decembra, predali smo predlog/peticiju Sekretarijatu za finansije i Skupštini opštine Herceg Novi za uspostavljanje posebne budžetske linije za očuvanje, zaštitu, valorizaciju i promociju flore Herceg Novog, uz osvrt:


Razumjevajući da identitet grada od zelenila počiva upravo na bogatstvu i raznolikosti biljnog svijeta, značajnom elementu naše životne sredine, uvjerenja smo da toj vrijednosti ipak treba ukazati posebnu pažnju i kroz uspostavljanje posebne budžetske linije u tu svrhu, kontinuirano raditi na očuvanju biljnog fonda, zaštiti biljnih vrsta, valorizaciji zelenih javnih površina, unaprijeđenju istih, obnovi zelenila, edukaciji građana kao držaoca biljki, kao i djece i omladine, kreiranju raznih kulturno-edukativnih događaja na temu novske flore, promociji ovog grada kao grada od zelenila i u tom smislu građenje novog savremenog zelenog identiteta Herceg Novog.


Uzimajući u obzir izuzetne posljedice invazije crvenog palmnog surlaša, gubitak preko, kako se procjenjuje, 1500 stabala kanarskih palmi samo na području naše opštine, ozbiljno narušen prirodni i vizueni utisak grada, a uz to, stalnu urbanizaciju na uštrb oduzimanja od biljnog svijeta, pritiske vremenskih nepogoda, uključujući i požare, kao i problematike hortikulturnog uređenja kao takvog; uzimajući u obzir sporo saniranje prethodne štete načinjene palmama, neznatna ulaganja kako u saniranje tako i u tretiranje palmi, a tako i u obnavljanje zelenila (tipično primorskih preporučenih vrsta ili novih vrsta palmi), ugroženost agruma, manjak fonda mimoze, zaključujemo da je Herceg Novom, Novljanima i novskom zelenilu potrebna pomoć. 


Uvjerenja smo da bi značajan, ovoj svrsi namjenjen budžet, dat na stručno upravljanje, poštujući principe transparentnosti i demokratičnosti mogao napraviti kvalitetnu promjenu za dobrobit prirode, životne sredine Herceg Novog, prirodno-kulturnog i vizuelnog identiteta, njegovih građana i njegovih posjetilaca.


Kao prilog ovom predlogu, prilažemo tekst i potpise peticije za uspostavljanje posebne budžetske linije opštine Herceg Novi za očuvanje, zaštitu, valorizaciju i promociju flore Herceg Novog, pokrenute u okviru projekta Palma Nostra koji se realizuje kroz ReLOaD2 program – regionalng programa lokalne demokratije, koji finansira Evropska Unija, a implementira UNDP u saradnji sa opštinom Herceg Novi.


*Prihvatljiva privremena alternativa bila bi značajno uvećanje budžeta unutar već postojećih budžetskih linija, namjenjenih ovoj svrsi.

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji