Uspješno realizovan projekat Palma Nostra: škola primijenjene botanike

03.04.2024.

NVO Novi Val počela je sa realizacijom projekta Palma Nostra: škola primijenjene botanike u novembru prošle godine. Projekat namenjen mladima srednjoškolskog uzrasta uspješno je realizovan, iako je broj polaznika bio manji od očekivanog. U programu škole je učestvovalo pet učenica drugog razreda gimnazije srednje škole “Ivan Goran Kovačić”.


Cilj je bio valorizovati bogatu floru i vegetaciju hercegnovskog područja kroz edukaciju, kreiranje relevantnog sadržaja te motivisanja mladih da najmanje jednu zajedničku akciju zajedno sprovedu u dijelo.


Projekat je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma Palma Nostra i dragocjenom razmjenom utisaka.


Nakon serije predavanja, koje su obuhvatile teme: Bogatstvo i raznolikost flore i vegetacije hercegnovskog područja (Milica Berberović); Značaj zelenih površina i hortikulturnog uređenja (Milica Berberović);Flora i vegetacija u novinarskoj priči (Slavica Kosić); Flora i vegetacija u video formi, o čemu je govorila ko-autorka dokumentarnog filma Palma Nostra – Jana Radan, dok je o samoj inicijativi Palma Nostra govorila koordinatorka projekta Vesna Kujović, polaznice škole su imale priliku da posjete privatni vrt dr Relje Živojinovića - svojevrsnu botaničku baštu kao i da čuju njegovu ličnu priču o ljubavi prema biljkama i stvaranju svog botaničkog raja.


Pošto su napisale i objavile tekstove sa fotografijama u sekciji Flora na platformi palmanostra.me, posvećenoj biljnim vrstama hercegnovskog područja, polaznice su izabrale i poklonile vrijedne knjige Gradskoj biblioteci i čitaonici Herceg Novi, cjeneci značaj i ulogu kakvu biblioteka ima u svakoj zajednici - rasadnik znanja, humanosti i plemenitih ideja.


Među naslovima koje možete pronaći u Gradskoj biblioteci su sada i:


Botanikum - Kejti Skot, Keti Vilis

Tajni život drveća - Peter Voleben

Drveće - Vojćeh Grajkovski, Pjotr Soha

Sadi - dječji vodič za biljke i kako ih saditi - Riz Reyes, Sara Boccacini Meadows

Čovjek koji je sadio drveće - Jean Giono

Permakultura - Održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi - Karmela Kiš, Miroslav Kiš

Permakultura u biovrtu - Damien Dekartz


Polaznice programa Palma Nostra: Škola primenjene botanike, su zajedno sa koordinatorkom projekta odlučile da poklone jednu sadnicu kanarske palme JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“, sa željom da sadnja palmi otpočne.


Poruka polaznica škole je: „Sadite palme i oplemenjujte zelenilom svoju životnu sredinu, neka Novi ponosno nosi epitet grada od cvijeća i zelenila! Primjetite i njegujte ljepotu i bogatstvo biljnog svijeta Herceg Novog!“


Projekat Palma Nostra: škola primijenjene botanike realizovala je Novi Val, a finansiran je sredstvima iz budžeta Opštine Herceg Novi opredjeljenih za podršku projektima nevladinih organizacija u 2023. godini.

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji