Dama među cvijećem

17.11.2022.

Kod nas, u Boki, mahom se gaji japanska kamelija (Camellia japonica L.). Legenda kaže da je prvu kameliju donio jedan stari stolivski kapetan iz Japana davne 1870. godine kao znak ljubavi prema svojoj supruzi.


Ovaj listopadni grm odnosno stablo pripada porodici čajevki (Theaceae). Latinski naziv je dobila u čast botaničara Džordža Džozefa Kamela koji je prvi donio kameliju u Evropu tokom XVIII vijeka dok je sufiks japonica dodat da upućuje na mjesto porijekla. Pored Japana, prirodno raste i u ostalim zemljama istočne Azije (Kina, Koreja). 


Stablo kamelije može da poraste od tri pa sve do desert metara. Kamelije imaju karakteristične listove koji se pojavljuju naizmjenično i imaju duguljasto-eliptičan oblik. Crveni, rozi ili bijeli krupni cvjetovi, zahvaljujući kojim podsjećaju na ruže, mogu biti pojedinačni ili u paru dok su mnogobrojni prašnici žute boje. Plod kamelije je jajastog oblika i sadrži 1-2 tamnosmeđe sjemenke.


Kamelije zahtjevaju izuzetnu brigu i specifične uslove, sporo rastu i ne prijaju im niske temperature. Odgovaraju im vlažna, topla i blago kisela zemljišta, ali ne podnose pretjeranu vlagu na koju reaguju sušenjem i opadanjem listova. Najbolje uspijevaju u djelimičnoj sjenci. 


Smatraju se simbolom obožavanja, odanosti i ljupkosti.


Danas se može naći veliki broj kultivara ovog nježnog cvijeta od kojih su najučestalije Black Lace sa tamno-crvenim cvijetom, Snowball sa duplo-bijelim cvijetom i Bonomiana prepoznatljivoj po duplim bijelo-rozim šatirani cvijetom.


Ova dama među cvijećem posebno uveseli primorske đardine tokom tmurnih zimskim mjeseci prvenstveno u Stolivu, Dobroti, Kostanjici, Morinju i Kamenarima gdje ima optimalne uslove za rast. 


Nevladino udruženje Kamelija već godinama unazad održava Feštu kamelija u Stolivu u čast ovog cvijeta. Po ustaljenoj tradiciji, manifestacija počinje igrokazom dolaska kapetana sa početka teksta, koga sa dalekih mora dočekuju voljeni, a on im u poklon donosi - kameliju. 


Naslovna fotografija: Unsplash/David Brooke Martin

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji