Oleander

31.10.2022.


Gusti grmovi oleandera sa nježno oblikovanim mahom rozim cvjetićima mogu se naći širom našeg primorja. Oleander (Nerium oleander L.) je zimzelena biljna vrsta koja pripada porodici zimzelenovki (Apocynaceae L.). Latinski naziv Nerium potiče od riječi grčkog porijekla nērion (voda) što upućuje da su se ove biljke često pronalazile upravo u blizini vodenih područja nalik rijekama i potocima.


Oleanderi se mogu naći u mnogim krajevima svijeta, a smatra se da samoniklo rastu samo u Sredozemlju, sjevernoj Africi i jugoistočnoj Aziji. Oleanderi obožavaju sunce kao i dobro propusno zemljište. Zbog krupnih cvjetova koji ih krase, često se koriste kao ukrasne biljke. Boja cvjetova, koji sem ljepotom privlače i prijatnim mirisom, varira između bijele, žute, crvene i ružičaste. 

Pored spomenutog, oleanderi se često koriste u pejzažnoj arhitekturi i zbog jednostavnog uzgoja, lakoće održavanja i oblikovanja. Stabla mogu dosegnuti visinu i preko 4 metra. Zanimljivo je istaći da su svi dijelovi oleandera otrovni i, iako su ovakvi slučajevi rijetki, konzumiranje bilo kog dijela biljke može dovesti do teškog trovanja i smrti.


A kod nas?


Najbitnija skupina ove biljne vrste kod nas jeste zajednica oleandera iznad vrela Sopot kod Risna koja zajedno sa onom kod Slanog u okolini Dubrovnika predstavlja jedino samoniklo i prirodno autohtono stanište oleandera na Jadranu. 


Zvaničnog naziva Zajednica lovora i oleandera iznad vrela Sopot kod Risna (Andropogoni – Nerietum, Jovanović & Vukićević 1976/8), ovo područje je pod zaštitom države kao spomenik prirode od 1968. godine. Botanički rezervat zauzima površinu od 40ha i prostire se od obale mora do oko 80 metara nadmorske visine. Razvijen je na izrazito krečnjačkim stijenama gdje voda brzo ponire u pukotine. Pored oleandera i lovora, dodatnu botaničku vrijednost ovog rezervata čine i ostalih 57 evidentiranih biljnih vrsta. 


Naslovna fotografija: Unsplash/Claudia Sommer

Fotografija 1: Unsplash/Simonetta Sambiase 


Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji