Plava kiša đardina

02.11.2022.

Iako se kod nas može naći u mnogim privatnim đardinima, najpoznatija i najvjerovatnije najstarija glicinija u Herceg Novom je ona u Parku Boke koja s proljeća opitura grad svojim šarmom i neodoljivim cvjetovima. 


Glicinija (Wisteria L.) je poludrvenasta puzavica koja prirodno raste u Kini, Japanu i Koreji. Smatra se da je u Evropu stigla tokom XIII vijeka. Latinski naziv biljke je dat u čast američkog fizičara Kaspara Vistara (1761-1818). U narodu je poznata pod nazivom plava kiša i smatra se simbolom ljubavi, dugovječnosti i gracioznosti. 


Glicinija pripada porodici mahunarki (Fabaceae L.) i čitav rod čini oko desetak vrsta, od kojih su najznačajnije japanska (Wisteria floribunda L.) i kineska glicinija (Wisteria sinensis L.) koju najčešće nalazimo i kod nas. Listovi glicinije su u obliku pera i pojavljuju se naizmjenično. Ova mirisna puzavica je prepoznata po primamljivim plavoljubičastim, ružičastim i nježno bijelim cvjetovima koji su grupisani u grozdove. Glicinija cvjeta 2-3 puta godišnje: najbujnije tokom proljeća, a potom skromnije i tokom ljeta i krajem jeseni. Zanimljivo je istaći da se cvjetovi u proljeće javljaju prije zelenih listova. Na kraju cvjetanja, biljka izbacuje duguljaste plodovi u obliku mahuna koji sadrže sjemena.


Glicinije obožavaju sunce i često zalivanje kao i umjereno vlažna i blago kisela zemljišta. Dok se razmnožavanje pomoću sjemena izbjegava jer zahtjeva više vremena i brige, najefikasniji način je onaj pomoću izdanaka iz korijena.


Zbog mogućnosti lakog oblikovanja, glicinije se često koriste i kao ukrasne biljke ili kao cvjetne odrine. Međutim, s obzirom da formira jako korijenje, preporučuje se da se ne sadi u blizini kuća. Takođe, zbog brzine rasta i masivnosti, potrebno joj je obezbijediti čvrst oslonac za penjanje. Kako bi se kontrolisao njen invanzivan rast, neophodno je redovno orezivati što takođe dovodi i do obilnijeg cvjetanja. 

Bitno je napomenuti da ova graciozna biljka u sebi sadrzi glikozid koji je otrovan i može izazvati zdravstvene tegobe nalik mučnini, dehidraciji i bolovima u stomaku. 


Najveća poznata glicinija na svijetu se nalazi u Kaliforniji u mjestu Sijera Madre i posađena je 1892. godine. Danas, ova raskošna ljepotica zauzima površinu od oko 0.40 hektara i teži oko 250 tona. Procenjuje se da tokom petonedeljnog perioda cvjetanja ova glicinija proizvede oko 1,5 miliona cvjetova. Uz sve navedeno, ne iznenađuje činjenica da je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda kao primjer najveće cvjetne puzavice na svijetu.


Naslovna fotografija: Zvezdana Kujović

Fotografija 1: Unsplash/Owen Yin

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji