Simbol besmrtnosti i trijumfa - Lovorika

18.10.2022.

Lovor ili lovorika (Laurus nobilis L.) je zimzeleno stablo ili žbun iz istoimene porodice (Lauraceae L.). Latinski naziv vodi porijeklo od keltske riječi blaur što znači uvijek zelen dok nobilis ima značenje otmenog ili plemenitog. Zanimljivo je spomenuti da je starogrčki naziv za lovor bio dhafni i povezan je sa mitom o nimfi Dafne koja se pretvorila u lovorovo drvo kako bi izbjegla Apolonovo udvaranje. Legenda kaže da je u ime neuzvraćene i nesretne ljubavi, Apolon proglasio lovorovo drvo svetim i zbog toga je njegove grančiće nosio sa sobom kao uspomenu.


Smatra se da lovor potiče iz Zapadne Azije odakle se proširio po čitavom Mediteranu. Stablo lovora može da naraste do 18 metara. Dobro razvijeno korijenje mu omogućava da učvrsti teren što ga čini dobrim saveznikom u borbi protiv erozije. Ima svijetlo žute cvijetove koji se pojavljuju tokom proljeća. Plod lovora, bobica od oko 10-15 milimetara, sazrijeva u kasnu jesen i sadrži jedno sjeme sličnih dimenzija. 


Lovor se smatra aromatskom, ljekovitom i začinskom biljkom. Sušeni listovi lovora se zbog prijatne arome koriste pri pripremi jela. U primorskim krajevima listovi se koriste i za oblaganje suvog voća. Osušeni plodovi takođe mogu da se koriste kao začin, a moguće je napraviti i ukusan liker od lovorovih bobica. Eterično ulje, koje se dobija destilacijom listova biljke pomoću vodene pare, koristi se kao lijek kod raznih zdravstvenih tegoba i kao antiseptičko sredstvo. Poznato je i da privlači pčele koje rado posjećuju njegove cvijetove uzimajući nektar.


Još od vremena Stare Grčke, lovorov vijenac se smatrao simbolom istrajnosti, vječnosti i pobjede, a kasnije i kao znak akademskog priznanja. 


Kod nas lovorika se može naći pretežno na primorju, a sporadično i u kontinentalnom dijelu zemlje. Zanimljivo je istaći prisutnost lovorike na Skadarskom jezeru, i to na ostrvu Omerova Gorica gdje se smjestila kolonija sivih čaplji. Tokom sedamdesetih godina, ova kolonija je opisana kao jedina poznata grupacija čaplji na lovorikama.


Stari običaj kićenja barki lovorikom u susret Božiću se i danas upražnjava u Boki. Praktikuje se i kićenje kleke i lovorike i ovaj običaj se dodatno otrgnuo od zaborava posljednjih godina kroz Božićno okupljanje koje organizuje Planinarski Klub Subra na Orjenu. U prošlosti, ljudi su se na primorju često bavili branjem i prodavanjem lovorike. 


Naslovna fotografija: Unsplash/Okeykat

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji